Velika većina pacijenata se barem jednom susrela s pojmom liječenja zuba ili vađenja živca. To je postupak koji se provodi kada određeni iritans, najčešće duboki karijes, uzrokuje upalu ili odumiranje zubne pulpe („živca“). Grana stomatologije koja se bavi terapijom patoloških procesa zubne pulpe zove se endodoncija.

Pulpa je središnji dio zuba u kojoj se nalaze živčana vlakna i krvne žile koje prehranjuju tvrda zubna tkiva. Pulpa se nalazi u središtu krune zuba u tzv pulpnoj komori,a kroz korjenske kanale se proteže unutar korjena zuba do njegova vrška. Ovisno o broju korjenova pojedinog zuba, broj korjenskih kanala najčešće je od 1 do 4.  

Upala zubne pulpe može biti vrlo bolna, ili pak asimptomatska. Bol je najčešće pulsirajuća, bol na toplo/hladno i nerijetko se pojačava u ležećem položaju.  U nekim slučajevima iritans uzrokuje odumiranje tzv.nekrozu pulpe koja može proći i bez simptoma u početku, a najčešće se prvi simptomi (bol na zagriz, bol na lupkanje, pojava prištića na zubnom mesu ili oteklina) javljaju nakon dužeg vremena kao posljedica stvaranja upalnog procesa u kosti,oko vrška korijena zuba. Inficiranu zubnu pulpu potrebno je u potpunosti  ukloniti te dobro očistiti kanale unutar korjena zuba u kojima se nalaze ostatci živca i nerijetko brojne bakterije. Endodontsko liječenje zuba obuhvaća mehaničko čišćenje pomoću ručnih ili strojnih instrumenata (iglica) kojima se stružu, proširuju i oblikuju zubni kanali te ih se na taj način priprema za sljedeću fazu koja je punjenje kanala. Osim mehaničkog čišćenja iglicama, tijekom endodontskog liječenja koriste se i različite tekućine kojima se kanali ispiru, kako bi se dezinficirali, a broj bakterija sveo na minimum. Nakon čišćenja i širenja kanala te završnog ispiranja pristupa se punjenju kanala. Ovisno o situaciji punjenje se radi u istoj posjeti ili nekoj od slijedećih, pa se u tom slučaju između posjeta u kanale stavlja lijek,a zub zatvara privremenom plombom. Kanali se pune polutvrdim punilom, gutaperka štapićem i pastom, do čitave dužine kanala, tj do vrška korijena zuba. Nakon stvrdnjavanja punilo u potpunosti zabrtvi endodontski prostor,tj. kanale zuba i onemogućava prolazak tekućine ili mikroorganizama. Ukoliko se liječenje napravi na adekvatan način, povlačenje upalnog procesa oko vrška korijena zuba i stvaranje nove kosti očekuje se nakon 3-6 mjeseci. Nakon liječenja na zub se stavlja plomba ili ukoliko je došlo do gubitka veće količine zubne strukture takav zub potrebno je „ojačati“ štiftom tj. kolčićem i napraviti krunicu.

Svako punjenje kanala potrebno je kontrolirati pomoću rtg snimke liječenog zuba kako bi se provjerila dužina i kvaliteta punjenja jer samo dobro izliječen zub preduvjet je svake dobre i kvalitetne protetske rekonstrukcije.

 

O nama


Nadamo se da će vam posjet našim stranicama dati dovoljno snage da napravite pravi korak ka zdravom i lijepom osmijehu. Dali smo sve od sebe da stvorimo sve uvjete kako biste se u našim ordinacijama osjećali udobno i sigurno.

Stoga vas pozivamo da se zadržite na našim stranicama i upoznate s našim timom i radnom okolinom. Uvjereni smo da vam možemo pružiti najbolje rješenje jer - zdrav osmijeh pripada svima!

Strojarska cesta 14, 10000 Zagreb
+ 385 1 77 98 779
+385 91 4555 640
info@dro.hr
Radno vrijeme – Pon-sri-čet od 13-20 sati, uto i pet od 7 do 14 sati

Zatraži besplatnu ponudu


Ako imate RTG snimak, pošaljite nam ga uz upit