Opća stomatologija

Neadekvatnim održavanjem zubne higijene dolazi do stvaranja zubnog plaka. Na njega se talože bakterije koje pospješuju njegovo sazrijevanje.

Ono što mi vidimo kao karijes zapravo je nusprodukt djelovanja bakterija – kiselina koja razara čvrstu zubnu strukturu (caklinu i dentin). Ako ne saniramo karijes na vrijeme, on može zahvatiti i samu srž zuba – zubnu pulpu (živac), što će zahtijevati endodontski tretman zuba (vađenje živca).

Karijes je moguće odstraniti isključivo brušenjem zahvaćenog dijela zuba. Danas su bijele plombe (kompozitni ispuni) skoro u potpunosti istisnule crne plombe (amalgamski ispuni) jer imitiraju boju zuba, zahtijevaju minimalno brušenje, a uz mehaničku vezu sa tvrdim zubnim tkivom, za razliku od crnih plombi, osiguravaju i čvrstu kemijsku vezu.

Čišćenje zubnog kamenca

Zubni kamenac je tvrda zubna naslaga i  nastaje mineralizacijom plaka na površini zuba. Javlja se podjednako i na mliječnim i trajnim zubima te se, ukoliko ga ne odstranimo, tokom vremena gomila. Problem zubnog plaka je što uzrokuje upale zubnog mesa (gingivitis), povlačenje desni te gubitak potpornog aparata zuba (parodontitis) što, ako se ne liječi, dovodi do ispadanja zubi.

Najbolja prevencija nastanka zubnog kamenca jest redovito i pravilno provođenje oralne higijene čime mičemo plak koji je supstrat za nastajanje kamenca. Stoga, dobra oralna higijena, osim što sprječava nastavak karijesa i reducira broj bakterija, temeljna je prevencija nastanka parodontnih oboljenja.

Zubni kamenac uklanja se zvučnim ili ultrazvučnim stomatološkim strojnim ili ručnim instrumentima. Nakon uklanjanja kamenca, potrebno je zube ispolirati posebnim gumicama i četkicama uz abrazivne paste za poliranje ili glatkoću postići pjeskarenjem.

Količina i kakvoća zubnog kamenca individualna je i ovisi o genetskim čimbenicima, prehrambenim navikama i bakterijskoj flori usne šupljine. Terapija uklanjanja kamenca provodi se prema potrebi, no preporučuje se obaviti kontrolni pregled svakih 6 mjeseci.

Ispun

Zubni ispun ili plomba je nadomjestak od umjetnog materijala koji u potpunosti nadoknađuje i zamjenjuje nedostatno tvrdo zubno tkivo. Traumom zuba ili uklanjanjem karijesno promijenjenog tvrdog zubnog tkiva ostaje u zubu kavitet (šupljina) koju je potrebno zbog sprječavanja kemijskih, termičkih i mikrobnih nadražaja te zbog funkcijske i estetske rehabilitacije, ispuniti umjetnim materijalom.

Kao zlatni standard danas se koriste visoko estetski kompozitni materijali koji su po fizikalnim svojstvima najsličniji prirodnom zubnom tkivu.

Ako je kavitet dubok, ispod kompozitnog ispuna postavlja se zaštitna podloga koja osigurava antimikrobne uvijete te omogućava cijeljenje tkiva otpuštanjem iona u okolinu te potiče sam zub na remineralizaciju.

Zahvat postavljanja ispuna je u potpunosti bezbolan jer je proveden pod lokalnom anestezijom. Svi naši materijali koje koristimo tijekom postavljanja ispuna biokompatibilni su i neškodljivi za organizam što dokazuju brojna istraživanja i njihova dugotrajna primjena u stomatologiji.

Mi brinemo o zdravlju Vaših zubi! Imate problem?

Kontaktirajte nas i naši stručnjaci će Vam odgovoriti u najkraćem roku.

Endodontsko liječenje zuba

Zbog mikrobnih, termičkih, kemijskih ili mehaničkih iritacija može doći do upale i odumiranja zubne pulpe (srž zuba u kojoj se nalaze živčani završeci i krvne žile koje prehranjuju tvrda zubna tkiva), nakon čega je potrebno očistiti ostatke nekrotične ili upaljene pulpe kako bakterije ne bi prodirale u dublje područje.

Endodontsko liječenje zuba potpuno je bezbolan zahvat koji se provodi pod lokalnom anestezijom. Za mehaničko čišćenje koriste se ručni ili strojni instrumenti koji čiste i oblikuju zubne kanale te ih na taj način pripremaju za sljedeću fazu koja je punjenje kanala.

Nakon čišćenja i širenja kanala te završnog ispiranja pristupa se punjenju kanala. Kanali se pune polutvrdim punilom, gutaperkom, koja je kompaktna te onemogućava prolazak tekućine ili mikroorganizama kroz zubne kanale.

Posljednja faza je izrada ispuna kako bi se zatvorilo punilo te postigao potpuni oporavak zuba u funkcijskom i estetskom smislu. Ponekad, ukoliko nedostaje veći dio zubne krune, potrebno je  zub ojačati kompozitnim kolčićima koji se postavljaju nakon punjenja zuba.

Svi materijali koji se koriste tijekom zahvata liječenja zubi, u potpunosti su biokompatibilni i neškodljivi za organizam.

 

Dijagnostika

Digitalni 3D ortopan PaXi-3D Smart Vatech

3D ortopan najnoviji je sustav digitalnog snimanja, koji je, osim tradicionalne digitalne dvodimenzionalne panoramske snimke – ortopana, u stanju napraviti i trodimenzionalnu sliku. 3D snimke predstavljaju standard u planiranju implanotološke terapije, a od velike su pomoći i kod endodontskih zahvata i ekstrakcija jer otkrivaju složenu građu prostora kanala zuba i pravi broj i položaj zubnih korjenova.

3D dijagnostika služi formiranju slojevite slike čeljusti. Dobiveni se presjeci stapaju u trodimenzionalni prikaz čeljusti pomoću kojeg je moguće točno odrediti pozicije važnih anatomskih struktura te sigurno planirati budući implantološki ili regenerativni zahvat.

Poznavanje treće dimenzije i prostornih odnosa anatomskih struktura u značajnoj mjeri olakšava planiranje kirurških zahvata i čini ih sigurnijim. Pacijent je bolje upoznat s planom terapije, moguća je procjena kvalitete i kvantitete kosti te se smanjuje mogućnost nastanka komplikacija tijekom i nakon operativnog zahvata. 

Digitalna tehnologija omogućila je znatno smanjenje štetnog zračenja (i do 90%), pa su postupci snimanja postali puno sigurniji.

Suvremena tehnologija i aparati najbolje kvalitete koje koristimo u radu s našim pacijentima omogućili su nam da maksimalno zaštitimo svoje pacijente, a da i dalje dobijemo snimku izvanredne kvalitete.

O nama


Nadamo se da će vam posjet našim stranicama dati dovoljno snage da napravite pravi korak ka zdravom i lijepom osmijehu. Dali smo sve od sebe da stvorimo sve uvjete kako biste se u našim ordinacijama osjećali udobno i sigurno.

Stoga vas pozivamo da se zadržite na našim stranicama i upoznate s našim timom i radnom okolinom. Uvjereni smo da vam možemo pružiti najbolje rješenje jer - zdrav osmijeh pripada svima!

Strojarska cesta 14, 10000 Zagreb
+ 385 1 77 98 779
+385 91 4555 640
info@dro.hr
Radno vrijeme – Pon-sri-čet od 13-20 sati, uto i pet od 7 do 14 sati

Zatraži besplatnu ponudu


Ako imate RTG snimak, pošaljite nam ga uz upit