Parodontologija

Više od 50% odraslih ima neki oblik parodontne bolesti, najčešćeg uzročnika gubitka zubi. Kada se pojave jasniji znakovi- pomičnost zubi, obilnija krvarenja, gnojne upale i karakterističan zadah- najčešće je već kasno.
Krvare vam zubi pri četkanju? Ne gubite vrijeme! 

Parodontitis je najčešća kronična upala zubnog mesa, koja uz karijes, predstavlja jedan od najvažnijih uzroka gubitka zubi. Najblaži oblik parodontne bolesti je gingivitis,  upala zubnog mesa koja se očituje u obliku crvenila, oteknuća i krvarenja, posebno izraženog prilikom pranja zubi. Iako su ove promjene jasno vidljive, subjektivnih simptoma (bol, pečenje) nema, pa su ih pacijenti skloni duže vremena zanemarivati. Ukoliko se gingivitis ne liječi, s vremenom može prijeći u parodontitis.

Parodontitis nije nista drugo nego infektivna bolest zubnog mesa i kosti, u kojemu dolazi do prodora bakterija iz područja zubnog mesa u područje kosti oko korijena zuba. Bakterije i upalni produkti razaraju kost oko korijena zuba, uzrokuju stvaranje džepova, gdje se gingiva ne drži čvrsto uz zub. Džepovi su mjesta koja su nedostupna svakodnevnom mehaničkom čišćenju i zbog toga su pogodna za povećanje broja patogenih bakterija. Dublji džepovi i veća razgradnja kosti ima za posljedicu povećanje pomičnosti, a s vremenom i gubitak zubi. Bakterije, uzročnici parodontnih bolesti, prisutne su u plaku (zubnim naslagama), što ukazuje na važnost oralne higijene u liječenju parodontnih bolesti.

Pravilna oralna higijena i uvođenje dodatnih sredstava za čišćenje kao što su zubni konac, interdentalne četkice, tuš za ispiranje i vodica za ispiranje usta, ključ su liječenja parodontnih bolesti. Gingivitis se može u potpunosti izliječiti, dok je parodontitis ireverzibilan, tj ne može se izliječiti ali se može održavati u mirnoj fazi cijeli život.

Osim pravilne kućne oralne higijene, izrazito je važno redovito profesionalno čišćenje zubnog kamenca i kiretaža (stuganje i poliranje korijenova) koje je potrebno provoditi svakih šest mjeseci ili češće, i koji možete napraviti u našem dentalnom studiju.

Dro implantati

O nama


Nadamo se da će vam posjet našim stranicama dati dovoljno snage da napravite pravi korak ka zdravom i lijepom osmijehu. Dali smo sve od sebe da stvorimo sve uvjete kako biste se u našim ordinacijama osjećali udobno i sigurno.

Stoga vas pozivamo da se zadržite na našim stranicama i upoznate s našim timom i radnom okolinom. Uvjereni smo da vam možemo pružiti najbolje rješenje jer - zdrav osmijeh pripada svima!

Strojarska cesta 14, 10000 Zagreb
+ 385 1 77 98 779
+385 91 4555 640
info@dro.hr
Radno vrijeme – Pon-sri-čet od 13-20 sati, uto i pet od 7 do 14 sati

Zatraži besplatnu ponudu


Ako imate RTG snimak, pošaljite nam ga uz upit