Uzrok unutarnje diskoloracije pojedinog zuba može biti dentalna  trauma ili neadekvatna endodontska terapija (liječenje zuba). Traumatske povrede zubi često dovode do pucanja žila koje se nalaze u pulpi zuba pri čemu dolazi do krvarenja i hemolize. Ovim procesom nastaju spojevi željeza i sumpora koji se razlažu na pigmente koji prodiru u dentinske kanaliće i boje zube u tamno.  Ukoliko je diskoloracija zubi posljedica endodontaske terapije, uzrok može biti zaostalo pulpno tkivo ili nedovoljno čišćenje i brtvljenje kanala.

Metoda unutarnjeg izbjeljivanja zuba naziva se „walking bleach“ metoda i potpuno je bezbolna za pacijenta. Nakon trepanacije zuba, ponekad je potrebno napraviti reviziju punjenja kanala. Nakon toga u zub se stavlja zaštitna podloga te se u zub unosi sredstvo za izbjeljivanje (gusta smjesa natrijeva perborata i vode, vodikov peroksid ili karbamid peroksid gel). Zatim se zub zatvara privremenim ispunom. Sredstvo za izbjeljivanje ostaje u zubu od 2 do 7 dana. Nakon što zub postigne željenu nijansu, ukanjamo ostatke sredstva za izbjeljivanje te postavljamo konačni ispun.  Ako nismo zadovoljni postignutom bojom, postupak se može ponoviti.

O nama


Nadamo se da će vam posjet našim stranicama dati dovoljno snage da napravite pravi korak ka zdravom i lijepom osmijehu. Dali smo sve od sebe da stvorimo sve uvjete kako biste se u našim ordinacijama osjećali udobno i sigurno.

Stoga vas pozivamo da se zadržite na našim stranicama i upoznate s našim timom i radnom okolinom. Uvjereni smo da vam možemo pružiti najbolje rješenje jer - zdrav osmijeh pripada svima!

Strojarska cesta 14, 10000 Zagreb
+ 385 1 77 98 779
+385 91 4555 640
info@dro.hr
Radno vrijeme – Pon-sri-čet od 13-20 sati, uto i pet od 7 do 14 sati

Zatraži besplatnu ponudu


Ako imate RTG snimak, pošaljite nam ga uz upit