Pranje zubi: ujutro nakon doručka i navečer prije spavanja oprati zube po 2 minute. Preporučena tehnika četkanja je modificirana tehnika po Bassu u kojoj četkicu rukom držimo kao olovku i njezina vlakna usmjerimo pod kutom od 45° prema granici zuba i zubnog mesa tako da je pola vlakana na zubnom mesu, a pola na zubu. Laganim pritiskom i kružnim pokretima zadržavajući se po 10 s na istom mjestu prelazimo preko površina zubi. Izuzetno je važno oprati sve površine zubi pa tako kružnim pokretima peremo gornji i donji zubni niz sa obrazne strane i nepčane/jezične. Grizne plohe stražnjih zubi četkamo horizontalnim pokretima sa vlaknima četkice položenih okomito na grizne plohe. Na kraju očetkamo jezik i vodom ispiremo usnu šupljinu. Preporučena četkica je sa mekanim vlaknima i glava morabiti dovoljno mala da se može doprijeti do stražnjih zuba. Zubna pasta nanosi se na vlakna zubne četkice u količini veličine graška.

Nakon temeljitog i redovitog četkanja zubi potrebno je dodatno odvojiti vremena za čišćenje protetskih nadomjestaka. Svakako je potrebno korištenje nekih od dodatnih sredstava za održavanje oralne higijene:

Dodatna sredstva za održavanje oralne higijene:

Vodice za ispiranje usta: prodiru u mjesta koja nisu dostupna četkici. Uz antimikrobni učinak pružaju i svjež zadah. Koristiti samo kao dodatno sredstvo za održavanje oralne higijene i to nakon pranja zubi. Pri primjeni nakon mućkanja ispljunuti i nakon toga ne ispirati usnu šupljinu vodom.

Vodice za ispiranje koje sadrže sastojak klorheksidin  (npr. Parodontax extra, Curasept) ne smiju se primjenjivati duže od dva tjedna zbog mogućnosti bojanja zubi. One se primjenjuju nakon pola sata od pranja zubi ili je moguća primjena odmah nakon pranja zubi ukoliko pasta ne sadržava sastojak natrij-lauril-sulfat SLS (npr. Parodontax).

Protetski dentalni konac (superfloss): ukoliko u ustima imate protetske radove kao npr. most, konac je od velike pomoći pri čišćenju prostora ispod mosta. Pri tome bi bilo najbolje upotrebljavati posebnu vrstu konca koja je baš tome namjenjena – superfloss. Jedan kraj konca je zadebljan i time olakšava uvođenje ispod mosta, a središnji dio je posebno mekan i širok kako bi što lakše očistio prostor ispod mosta. Isti konac možete upotrebljavati i oko zubnih implantata te ortodontskih bravica. Ako želite, na njega možete staviti i malo paste za zube ili tekućine za usta koju i inače upotrebljavate. Superfloss konac upotrebljava se nakon svakog pranja zubi.

Zubni konac (zubna svila): preporučena je uporaba zubne svile nakon svakog pranja zubi pri normalnim fiziološkim međuzubnim mjestima gdje zubno meso (interdentalna papila) ispunjava međuzubni prostor. Postoje konci impregnirani mentolom ili različitim antimikrobnim premazima. Konac se omota oko srednjih prstiju jedne i druge ruke te se kažiprstima uvodi u međuzubni prostor pokretima povlačenja (kao pri piljenju drva) u prostor između zubi. Susjedni zubi se međusobno dodiruju tzv. kontaktnoj točki – to je mjesto kroz koje konac mora proći prije nego započnemo s čišćenjem. Pri uvođenju konac ne smije naglo „preskočiti“ kontaktnu točku jer tada ozljeđuje papilu (trokutasti dio zubnog mesa koji se nalazi u prostoru između zubi). Ovo preskakanje može se izbjeći tako da konac tijekom uvođenja održavamo dovoljno napetim i nježno ga protiskujemo kroz kontaktnu točku. Koncem se prolazi uz zubne vratove oba zuba koji omeđuju međuzubni prostor.

Interdentalne (međuzubne) četkice: čiste međuzubne prostore i primjenjuju se nakon pranja zubi. Postoje u različitim veličinama i veličina se odabire prema veličini međuzubnog prostora. Četkicom se ulazi u područja između zubi. Pri pokretima uvođenja i izvlačenja zrakasto postavljena vlakna uklanjaju plak.

Dentalni tuš: čisti teško dostupna i nedostupna mjesta zubnoj četkici. Impulsnim prskanjem odstranjuje čestice hrane u interdentalnim prostorima, uklanja plak i masira desni. Čišti prostore između zuba, zuba i desni, oko proteza, mostova, navlaka i implantata, dentalne džepove. Njegova upotreba je izuzetno korisna u slučaju implantata, krunica, mostova,  ortodontskog aparatića, ili u slučaju gingivitisa, krvarenja desni, povlačenja zubnog mesa ili paradontalnih džepova.

 

Ne zaboravite zakazati svoj termin svakih 6 mjeseci i doći nam na kontrolu i čišćenje kamenca.

O nama


Nadamo se da će vam posjet našim stranicama dati dovoljno snage da napravite pravi korak ka zdravom i lijepom osmijehu. Dali smo sve od sebe da stvorimo sve uvjete kako biste se u našim ordinacijama osjećali udobno i sigurno.

Stoga vas pozivamo da se zadržite na našim stranicama i upoznate s našim timom i radnom okolinom. Uvjereni smo da vam možemo pružiti najbolje rješenje jer - zdrav osmijeh pripada svima!

Strojarska cesta 14, 10000 Zagreb
+ 385 1 77 98 779
+385 91 4555 640
info@dro.hr
Radno vrijeme – Pon-sri-čet od 13-20 sati, uto i pet od 7 do 14 sati

Zatraži besplatnu ponudu


Ako imate RTG snimak, pošaljite nam ga uz upit