Upute za oralnu higijenu nakon implantološko-protetskih zahvata

Jutarnja higijena ( za ljepotu 🙂 )

 

 • Srednjim pritiskom kružnim pokretnima, mekanom četkicom (preporuka Curaprox Soft) oprati zube na način da zubno meso gornje čeljusti potiskujete prema dolje tj.prema zubima, isto tako u donjoj čeljusti prema gore, kao da masirate zubno meso. Okluzalne (zagrizne) plohe prijeći četkicom minimalno 3 puta horizontalnim pokretima. Unutarnje plohe zuba (palatinalne i lingvalne- plohe zuba-unutrašnje) prati na način da četkicu držimo u vertikalnom položaju pod kutom od 45 stupnjeva i radimo ravne pokrete. Savjet! Neka ukupno četkanje traje barem 3-5 minuta kako bi se uklonio plak. Pastu koristiti po želji. Kod paradontoloških pacijenata preporuka je Parodontax. Kod pacijentata osjetljivog zubnog mesa i problema s preosjetljivošću zubiju preporuka Sensodyne.
 • Isprati oralnim antiseptikom. Preporuka Listerine tekućina. Savjet! Budući je Listerine tekućina, kao i mnoge druge, dosta intenzivna razblažite ju s vodom, npr.pola čepa tekućine i pola vode. Na pakiranjima je naznačeno da se ne mješaju vodom samo kako bi Vam proizvođač dao do znanja da su to već pripremljene tekućine a ne koncentrati, što ne znači da se ne smiju razblažiti vodom radi lakšeg korištenja.

Dnevna higijena

 • Tijekom dana je dovoljno imati malu boćicu oralnog antiseptika te isprati usnu šupljinu nakon obroka.
 • Ukoliko Vam zapne komadić hrane između protetskog nadomjestka učinkovito, brzo i praktično rješenje je interdentalna četkica.

Malena četkica je namjenjena za čišćenje interdentalnih prostora (prostor između dva zuba uz zubno meso), prostora između zuba i zubne krune, prostora ispod zubne krune (navlake) gdje nema Vašeg prirodnog zuba već je on nadomješten krunom u mostu, prostora oko implantata itd. Ukratko, interdentalna četkica je namjenjena za čišćenje svih prostora oko zuba do kojeg ne možemo doći koncem ili četkicom za zube.

 • Savjet! Upravo na tim prostorima se hrana najlakše zavlači pa kako biste očuvali zdravlje i dugotrajnost Vašeg protetskog rada svakako obratite pozornost na te prostore!
 • Četkice dolaze u više veličina, predlažem da kupite sortiment- pakiranje u kojem dolazi više veličina četkica. Između nekih zubiju će Vam biti potrebna tanja četkica a između nekih deblja. To ćete sami osjetiti, četkica treba lagano prolaziti kroz prostore. Ukoliko zapinje ili raskrvari zubno meso znači da Vam je potrebna tanja četkica.

 

Večenja higijena

 • Večenja higijena predstavlja najvažniji dio oralne higijene jer se izbacuju sve naslage, hrana i bakterije koje su se prikupljane tijekom dana a mogu dugotrajno napraviti problem ukoliko se večenjom higijenom ne odstrane pravilno.
 • Večernja higijena uključuje četkicu i pastu za zube (svi postupci pod brojem 1), oralni antiseptik i apsolutno najvažniju stvar u Vašoj oralnoj higijeni od trenutka kada postajete novi pacijent s implanto-protetskim/protetskim radom- ZUBNI TUŠ.
 • Zubni tuš je električna naprava namjenjena za čišćenje svih teško dostupnih prostora, čišćenje implantata i prostora ispod mostova. Radi na principu vode i pritiska usmjerenog na prostor koji želimo počistiti. U spremnik se ulije čista voda (poželjno dodati i jedan čep oralnog antiseptika), namjesti se željena jačina pritiska i usmjeri glava tuša prema prostoru koji želimo počistiti.
 • Sve navedene procedure neka budu zadnje u večeri što ćete napraviti kako ne biste ponovno konzumirali hranu i piće i morali ponavljati postupak.
 • Zubni tuš dolazi u više veličina, brzina i kupovnih marki (Waterpik, OralB, Sony itd.), izaberite onaj koji Vama najviše odgovara jer većinom svi rade na istom principu. Dostupni su u ljekarnama i većini dućana tehničkom opremom.
 • Savjet! Zubni tuš je ulaganje u ne samo Vašu već i higijenu cijele Vaše obitelji. U pakiranju dolazi više nastavaka koji se mogu prema potrebi razdijeliti među članovima obitelji te ga na taj način svi koristiti. Pogodan je za ortodontske aparatiće kao i zdrave intaktne zube.

 

Savjeti!

 • Ukoliko ste pušač potrudite se prestati ili barem smanjiti pušenje, Vaš novi osmjeh je zahtjevao puno truda, rada, financija, vremena i odricanja da biste se ga odrekli radi cigareta!
 • Prilagodite svoju prehranu, tvrđe i konkretne komade hrane režite na manje ili trgajte na manje komadiće, ne odgrizajte silom prednjim zubima! (to nije preporučljivo ni za zdrave zube, za protetske radove posebno)
 • Pratite Vaš zagriz, ukoliko vidite da Vam neki zub udara u suprotnog prije ostalih zubiju javite se za kontrolu zagriza.
 • Kao što je navedeno u garancijskom listu koji ste primili pri završetku Vaše terapije pridržavajte se Vaše godišnje kontrole koja uključuje kontrolni rendgen snimak, čišćenje i poliranje te kontrolu zagriza i okolnih struktura zuba te trajno cementiranje pri prvoj godišnjoj kontroli.
 • Pridržavajte se uputa oralne higijene! Od trenutka završetka „našeg rada“ počinje „Vaš rad“, onaj najbitniji, jer o Vašoj brizi ovisi zdravlje, dugotrajnost i naravno ljepota Vašeg novog osmjeha.
 • Ono najvažnije: puno, puno, puno se smijte, niste uložili u novi osmijeh da biste ga skrivali!!!

Uživajte u novom/novoj sebi!

O nama


Nadamo se da će vam posjet našim stranicama dati dovoljno snage da napravite pravi korak ka zdravom i lijepom osmijehu. Dali smo sve od sebe da stvorimo sve uvjete kako biste se u našim ordinacijama osjećali udobno i sigurno.

Stoga vas pozivamo da se zadržite na našim stranicama i upoznate s našim timom i radnom okolinom. Uvjereni smo da vam možemo pružiti najbolje rješenje jer - zdrav osmijeh pripada svima!

Strojarska cesta 14, 10000 Zagreb
+ 385 1 77 98 779
+385 91 4555 640
info@dro.hr
Radno vrijeme – Pon-sri-čet od 13-20 sati, uto i pet od 7 do 14 sati

Zatraži besplatnu ponudu


Ako imate RTG snimak, pošaljite nam ga uz upit