Estetska stomatologija

Estetska stomatologija je grana stomatologije koja objedinjuje gotovo sva područja stomatologije, a dovedena je do savršenstva kako estetski tako i funkcionalno. Podrazumijeva oralnu rehabilitaciju koja maksimalno zadovoljava estetske zahtjeve pacijenata. Zahvaljujući vrhuskoj tehnologiji i vještinama našeg stručnog tima, brinemo ne samo o zdravlju vaših zubi već i o ljepoti vašeg osmijeha.

Ljuskice

Ljuskice ili Veneers su tanke keramičke navlake koje se lijepe na prednju stranu zuba i uz minimalno brušenje u potpunosti prikrivaju nedostatke prirodnih zuba. One spadaju pod najbolja estetska rješenja za korekciju manjih nedostataka na zubima poput veličine, oblika, obojenosti zuba, napuknuća ruba ili istrošenosti te korekcije razmaka među zubima ili blažih ortodontskih anomalija.

Za njihovo postavljanje potrebno je minimalno brušenje samo prednje strane zuba i uklanjanje sloja cakline do 0,5mm, što je prednost u odnosu na krunicu kada se zub brusi sa svih strana.

Treba naglasiti da je ljuskica zbog tanke građe manje otporna na lom u odnosu na krunicu, te je potrebno pripaziti kod odgrizanja tvrde hrane, a također nisu preporučljive kod osoba koje škripe zubima.

Ljuskice su danas važan segment estetske stomatologije, jedna od najpopularnijih estetskih korekcija u svijetu  i upravo su one zaslužne za tzv. hollywoodski osmijeh.

Izbjeljivanje zubi

Prirodna boja cakline zuba je prozirno bijela i ovisi o boji dentina koji se nalazi ispod nje. Starenjem caklina se troši i postaje sve tanja a prirodno tamnija žuta boja dentina dolazi do izražaja te se čitav zub doima tamnijim. Uz sve to zbog svoje porozne strukture dentin upija vanjske ili unutrašnje pigmente i tako mijenja boju zuba. 

Uz starenje, glavni uzročnik tamnjenja zubi je konzumiranje duhana, većih količina kave, čaja i crvenog vina te slaba oralna higijena.

Izbjeljivanje zubi je među najpopularnijim estetskim stomatološkim uslugama, jer uz to što je brzo i učinkovito može znatno poboljšati izgled vaših zuba, promijeniti vaš osmijeh i utjecati na samopouzdanje.

TKO NIJE KANDIDAT ZA IZBJELJIVANJE ZUBA?

  • pacijenti koji boluju od gingivitisa i/ili parodontitisa te imaju ogoljele zubne vratove
  • pacijenti s izrazitom preosjetljivošću  zubi na podražaje
  • pacijenti u tijeku ortodontske terapije
  • trudnice i dojilje (radi nedovoljno znanstvenih podataka o utjecaju materijala za izbjeljivanje zuba na fetus)
  • fluorozna i tetraciklinska obojenja zubi
  • jaka obojenja nakon liječenja zuba
  • pacijenti koji imaju keramičke krunice ili ljuskice na zubima

Stoga, ako razmišljate o izbjeljivanju zuba, prvo provjerite kod svog stomatologa jer samo vam on  može reći jesu li vaši zubi i desni dovoljno zdravi da prolaze kroz proces izbjeljivanja.

Ako ste kandidat za izbjeljivanje zuba, morat ćete odlučiti koju ćete metodu izbjeljivanja  odabrati.  U svim slučajevima za izbjeljivanje vitalnih zuba koristi se gel koji se nanosi direktno na površinu zuba i koji sadrži neku vrstu hidrogen peroksida.

Intezitet izbjeljivanja obično ovisi o jačini kiseline koji se nalazi u proizvodu za izbjeljivanje (od 5%- 40%).

IZBJELJIVANJE ZUBI U ORDINACIJI

Postupku izbjeljivanja prethodi odstranjivanje zubnog kamenca i poliranje zubi kako bismo imali potpuno čiste površine.  Potom se na zubno meso nanosi posebni zaštitni materijal koji se lampom za polimerizaciju stvrdnjava te štiti gingivu od iritacija. Nakon toga se vidljive površine zuba prekrivaju gelom vodikovog peroksida koji se, ovisno o stanju zubi te željenoj nijansi, može držati od 15-60 min.

Iako dokazano postupak ne šteti zubima, moguća je preosjetljivost koja je prolaznog karaktera i čiji simptomi nestaju u roku 48 sati. 

Za održavanje rezultata preporučuje se koristiti individualne udlage s gelom niže koncentracije za kućnu upotrebu.

IZBJELJIVANJE ZUBI KOD KUĆE

Izrada udlaga za izbjeljivanje kod stomatologa je bezbolna metoda za izbjeljivanje zubi  kod kuće. Nakon pregleda i  odstranjivanja zubnog kamenca i poliranja zubi pacijentu se uzimaju otisci za udlage koje služe kao „nosači“ sredstva za izbjeljivanje. S obzirom da su udlage izrađene po mjeri točno odgovaraju vašim zubima i tako onemogućavaju da sredstvo za izbjeljivanje dođe u kontakt s zubnim mesom i izazove iritaciju.

Udlage za izbjeljivanje zuba i gelovi učinkoviti su, ali je za postizanje željenih rezultata potrebno više vremena  nego kod profesionalnog izbjeljivanja u ordinaciji. Ta metoda izvrsna je i za održavanje postignutog rezultata nakon što su pacijentu zubi izbijeljeni postupkom u stomatološkoj ordinaciji ili za manje korekcije boje zuba. 

U setu za izbjeljivanje, koji koristimo u našoj ordinaciji, nalaze se 2 udlage i 4 doze sredstva za izbjeljivanje s 16% hidrogen peroksidom ( Opalescence 16%)  koje  koristite tempom koji vama odgovara, a minimalno vrijeme nošenja udlaga s gelom je 4h.

Cijena izbjeljivanja zuba ovisi o tome da li se postupak provodi profesionalno u stomatološkoj ordinaciji ili samostalno u vlastitom domu, te da li je uz odstranjivanje zubnog kamenca potrebno i pjeskarenje ili ne.

Ukoliko Vam je još nešto vezano za izbjeljivanje zuba ostalo nejasno, slobodno nam se obratite ili dogovorite termin besplatnih konzultacija kod jednog od naših stručnjaka za estetsku stomatologiju.

O nama


Nadamo se da će vam posjet našim stranicama dati dovoljno snage da napravite pravi korak ka zdravom i lijepom osmijehu. Dali smo sve od sebe da stvorimo sve uvjete kako biste se u našim ordinacijama osjećali udobno i sigurno.

Stoga vas pozivamo da se zadržite na našim stranicama i upoznate s našim timom i radnom okolinom. Uvjereni smo da vam možemo pružiti najbolje rješenje jer - zdrav osmijeh pripada svima!

Strojarska cesta 14, 10000 Zagreb
+ 385 1 77 98 779
+385 91 4555 640
info@dro.hr
Radno vrijeme – Pon-sri-čet od 13-20 sati, uto i pet od 7 do 14 sati

Zatraži besplatnu ponudu


Ako imate RTG snimak, pošaljite nam ga uz upit