Nerijetko se događa da po dolasku u ordinaciju, roditelj koji dovodi svoje dijete u posjet stomatologu, a posebno ukoliko je riječ o prvoj posjeti, je uplašeniji od svog mališana. Roditelji najčešće dolaze slabo informirani o nekim bitnim informacijama vezanim za oralno zdravlje svoga djeteta te je upravo to razlog ovog posta na našem blogu. Pa počnimo…

Mliječni zubi djeteta niču vrlo individualno, ali najčešće između 6-9mj. počevši sa sjekutićima, preko očnjaka i sve do kutnjaka.  Većina će djece do navršene 2. godine života imati 20 mliječnih zubića.

  • donje dvije jedinice(najčešće u dobi nakon 6.mjeseca, no moguće je nicanje već nakon 2. mjeseca)
  • gornje dvije jedinice (nakon 9. mjeseca života)
  • gornje dvije dvojke (između 10. i 12. mjeseca)
  • donje dvije dvojke (nakon 12. mjeseca)
  • Gornje dvije četvorke (nakon 14. mjeseca)
  • donje dvije četvorke (nakon 16. mjeseca)
  • gornje i donje trojke (oko 24. mjeseca)

Zajedno s nicanjem prvog zuba, trebala bi započeti i oralna higijena. U početku dok je dijete još uvijek malo naslage sa zubića možete micati uz pomoć gaze ili posebnih četkica koje se navuku na prst. Na taj način izbjegavate mogućnost nastanka vrlo česte bolesti, tzv karijesa bočice koji se rapidno širi i može zahvatiti sve, ali najčešće zahvaća prednje zube. Ako je dijete žedno tijekom noći, radije mu ponudite samo vodu.

Oko prvog rođendana zube bi trebalo početi prati dječjom četkicom, ali bez paste za zube. Tako možete nastaviti tijekom cijele druge godine kako bi se djeca naviknula na četkicu, što je zapravo početak stjecanja navike pranja zubi.  

Veća djeca oralnu higijenu u početku provode uz pomoć roditelja (  do 6. godine obavezno) a kasnije mogu i sami, ali uz nužnu kontrolu na kraju četkanja. Od šeste do devete godine dovoljno je da nakon što dijete opere zube, roditelj samo prekontrolira, a smatra se da je dijete nakon devete godine sposobno samostalno kvalitetno oprati zube.
Higijenu zubi trebalo bi provoditi minimalno dvaput dnevno, tako da nakon večernjeg pranja djeca ne konzumiraju ništa osim vode.  Zubni plak, karijes i ostale učestale zubne bolesti uglavnom napadaju stražnje zube. Naučite dijete da čišćenje započne od stražnjih zubića prema naprijed.

Kako bi se smanjila mogućnost nastanka kontaktnog karijesa, počnite koristiti zubni konac kada se zubi počnu dodirivati, preporuka je da takvo čišćenje provodi roditelj.

Naslage i tamne pigmentacije, najčešće na donjim prednjim zubima obično nisu karijesne lezije, najčešće se radi o zubnom kamencu, koji također može nastati i na mliječnim zubima, te ga je potrebno počistiti posebnim instrumentima u stomatološkoj ordinaciji.

Prvi trajni zubi niču sa 6-7 godina i to su najčešće prvi trajni kutnjaci (6.), nakon toga niču sjekutići, a zadnji zubi koji niču su umnjaci. Dok traje razdoblje mješovite denticije, kada dijete ima i mliječne i trajne zube u ustima, bitno je da se mliječni zubi ne vade prerano jer oni čuvaju mjesto za trajnog nasljednika, te se tako osigurava fiziološka izmjena denticije.

Nakon nicanja trajne zube je potrebno pečatiti. Pečaćenje je bezbolan i kratkotrajan postupak kojim se prevenira nastanak karijesa, uz uvijet da je caklina zuba intaktna. Provodi se na način da se udubine na griznoj plohi zuba popune sa materijalom za pečaćenje, čime se u sprječava nakupljanje bakterija i plaka u udubinama između kvržica zuba. Nakon pečaćenja nastanak karijesa je preveniran isključivo uz dobru oralnu higijenu, što znači da ako dijete ne pere dobro zube, bez obzira što je zub zapečaćen karijes može nastati.

Osim pečaćenja prevencija podrazumijeva i fluoridaciju, tj premazivanje mladih trajnih zubi gelom sa velikim koncentracijama fluora, čime se on ugrađuje u strukturu cakline koja onda postaje tvrđa i otpornija.

Na kraju još valja napomenuti da je od izuzetne važnosti redovan kontrolni posjet stomatologu, a prvi može biti već u drugoj godini, jer se na taj način dijete navikava na okruženje u ordinaciji, provodi se kontrola mliječnih zubi i eventualno sanacija dok je karijes još uvijek mali, a uz prijateljski pristup razbija se strah od stomatologa.

I ono najvažnije budite dobar primjer, djeca uče oponašajući vas!

O nama


Nadamo se da će vam posjet našim stranicama dati dovoljno snage da napravite pravi korak ka zdravom i lijepom osmijehu. Dali smo sve od sebe da stvorimo sve uvjete kako biste se u našim ordinacijama osjećali udobno i sigurno.

Stoga vas pozivamo da se zadržite na našim stranicama i upoznate s našim timom i radnom okolinom. Uvjereni smo da vam možemo pružiti najbolje rješenje jer - zdrav osmijeh pripada svima!

Strojarska cesta 14, 10000 Zagreb
+ 385 1 77 98 779
+385 91 4555 640
info@dro.hr
Radno vrijeme – Pon-sri-čet od 13-20 sati, uto i pet od 7 do 14 sati

Zatraži besplatnu ponudu


Ako imate RTG snimak, pošaljite nam ga uz upit